Vi äger makten över bankernas vinster

Då var det dags igen. Samma visa som året innan, ja nästan som det alltid brukar vara. 

Det sticker i ögonen. Är provocerande. Just detta år uppfattas det av många som särskilt anmärkningsvärt eftersom var tredje svensk har svårt att betala sina räkningar. Jag talar såklart om pengaregnet från oligopolet av storbanker.

Hittills har bara två av fyra storbanker visat sina bokslut och lämnat årets förslag om aktieutdelning. Trenden är däremot redan tydlig. Bankerna tjänar allt mer pengar och aktieutdelningarna ökar. Det är i verksamheten med den enklaste affärsmodellen som intjäningen ökar mest: att ta mer betalt för att låna ut pengar än man betalar för pengar man får inlånade. En affärsidé så enkel att den blir brilliant. Men med enkelhet följer också risken att utsättas för konkurrens om det inte finns betydande inträdesbarriärer.

För att just bedriva bankverksamhet finns ändå väsentliga inträdesbarriärer som dessutom blivit ordentligt högre under 2000-talet genom ökad reglering av finansiella sektorn. Men barriärerna är inte så höga att det avskräcker nya aktörer från att ge sig in i konkurrensen. Vi ser kontinuerligt hur nya typer av nischade banker äntrar marknaden med vässade erbjudanden. Dessa aktörer borde i ett teoretiskt perspektiv snabbt ta marknadsandelar och tvinga andra att följa efter. Varför händer inte detta i praktiken? 

Svaret är DU. Du som hushåll eller Du som företagare. Ska jag tala klarspråk så är Du oftast slö, irrationell och ointresserad. Kanske inte just Du som läser denna krönika men låt mig drista mig till att säga alla andra. Eller åtminstone de flesta andra. Du vet att Du borde sondera marknaden efter bättre alternativ för Dina olika banktjänster men det känns som något som kan vänta tills nästa dag, Du ska göra det sen. Samtidigt vet Du vad du har, men inte vad Du får.

Du och jag, vi tillsammans, äger den åtråvärda makten att styra utvecklingen över det mesta i samhället. Vi äger makten över bankernas vinster. Det är absolut bekvämare att stå vid sidlinjen och klaga än att aktivt agera genom handling. Men då riskerar du också att förlora den potentiella belöningen, nämligen bättre villkor och därmed mer pengar över till det som du verkligen tycker är viktigt.

Jag har personligen tre olika banker för mina företagsengagemang. Mitt sparande i värdepapper finns hos två andra banker (hos den ena har jag även mitt bolån), mitt privata transaktionskonto och kortbetalningar ligger hos ytterligare en annan bank och hos två andra banker har jag inlåningskonton. Utöver detta har jag även ett konto som direktkund hos ett enskilt fondbolag. Det låter kanske som att jag arbetar heltid med att optimera mina bankengagemang för att vinna marginella fördelar. Sanningen är att jag lägger ungefär en halvtimme i slutet av varje månad för att göra justeringar och översyn. Mina egna kalkyler visar att denna halvtimme är en av de mest lönsamma stunderna för min privatekonomi.

Mitt budskap är lika självklart som tydligt. Sluta kverulera över bankernas vinster! Använd i stället ditt engagemang i frågan till att förbättra dina egna villkor genom att förhandla eller byta bank. Om du aldrig mer vill känna känslan av provokation eller att det sticker i ögonen kan du med fördel använda dina nyvunna besparingar till att köpa aktier i storbankerna. Det är ingen garanti för god avkastning men kan verka som en balansbräda för dina känslor  nästa gång debatten om bankernas ”övervinster” går i repris.

Günther Mårder






Föregående
Föregående

Det är roligare att dansa utan att pausa