Günthers glögg!
Extra stark i år
🎄🎅✨ Dags att sprida lite extra julglädje och bjuda på den ultimata hembryggda glöggen – Günthers glögg! Om du trodde att julen bara var granar och glitter, så har du glömt den viktigaste ingrediensen: en rejäl omgång hemgjord glögg som värmer själen (och kanske får dig att dansa ett par extra varv runt julgranen!). Här har du receptet som kombinerar tålamod, kärlek och... potatis. 🎁
Günthers glögg (ca 9 liter färdig glögg)
10 liter svagdricka (det börjar svagt- vi lovar, det blir starkare)
10 skivade råa potatisar
2 paket bakjäst (kan bytas ut mot vinjäst, det är dyrare men glöggen blir starkare ca 20%)
2 påsar nejlikor (julens egna eau de parfum)
2 påsar kardemummakärnor (för att höja mysfaktorn)
1 bit färsk ingefära (ca 10 cm, lagom för att ge ett litet sting)
2 kanelstänger (eller fem, om du känner dig extra julig)
1000 g russin (glöggens små flytande soldater)
5 kg socker (det kommer och ska kännas orimligt mycket!)
Instruktioner:
Förberedelse är A och O: Innan du ens tänker på att blanda ihop dina juliga ingredienser, se till att ALLT som kommer i kontakt med glöggen är skinande rent. Vi snackar fingrar, hink, slevar, flaskor – rubbet! Om det inte är desinficerat, riskerar du att bjuda in objudna gäster (och nej, vi pratar inte om svärmor).
Ta fram en tjugolitershink (ja, det blir mycket glögg – vi förbereder oss för en lång vinter!).
Släng ner allt i hinken: potatisar, kryddor, russin, jäst – allt ska i! Rör om så mycket du orkar!
Täck hinken med plastfolie och stick några små hål i folien. Det är viktigt att glöggen kan andas medan den gör sitt jobb (och tro oss, den jobbar hårt).
Låt den stå i rumstemperatur (eller något varmare ex pannrum, eller annat varmt rum som ni vill ska dofta JUL från oktober till januari) och jäsa. Tre veckor är minimum, men om du verkligen vill få en riktigt god jul – ge den sex veckor. För den som väntar på något gott... får väldigt stark glögg.
När den är klar och huset doftar av jul och svagdricka, använd en hävert (du har väl en sån liggandes, va?) och tappa upp på flaskor. Var försiktig med bottensatsen, ingen vill ha grumlig glögg, eller hur?
Värm, häll upp i de finaste glöggkopparna (eller muggar, vi är inte så noga), och njut av Günthers mästerverk!
Några tips på vägen:
Krydda fritt: Är du en kanel-fantast? Lägg i mer! Ingen minns en fegis.
Alkoholhalt: Med en alkoholhalt på 10-15 procent kan du vara säker på att även julstressen smälter bort efter ett mugg... eller tre.
Lagring: Om du har tillräckligt med självbehärskning kan du lagra glöggen i ett eller två år. Men vi vet båda att den inte kommer att räcka så länge. 😉
Svagdricka: Svagdricka är din bästa vän i detta recept. Hittar du inte det? Juldricka funkar lika bra. Och om du inte hittar det heller, kanske det är dags att tjata på din handlare. "Svagdricka i oktober, tack!"
Om du vill ha din glögg redo till första advent, börja nu – det här är inget för generation TikTok, det tar lite tid.