Kan HANZA Group bli en vinnare på börsen?

Under Börs, Bärs och Bubbel den 11 juni intervjuades Erik Stenfors, koncernchef för MidCap-listade HANZA Group. Erik är civilingenjören inom teknisk fysik som blev serieentreprenör. Entreprenörskapet startade redan under studietiden och sedan dess har han blivit pappa till ett otal företag där noterade NOTE är det mest kända vid sidan om nuvarande projekt. HANZA Group grundade han 2008 med målet att bli en global tillverkningsstrateg som kan bistå kunderna genom hela processen fram till sluttillverkad produkt. Bolaget leverar idag kompletta tillverkningslösningar inom mekanik, elektronik, kablage och utför sedan slutmontering. De erbjuder även rådgivningstjänster till sina kunder, allt i syfte att hjälpa dem att utveckla sina egna produkter.

Verksamheten bedrivs idag i flera europeiska länder men verksamhet finns även i Kina. Deras koncept är att äga och kontrollera egna fabriker och samla produktionskapacitet inom olika produktionskluster eller fabriksparker. Genom denna lösning kan de erbjuda sina kunder större flexibilitet och ofta korta leveranstiderna jämfört med den som väljer tillverkning från flera olika aktörer eller tillverksningssiter.

Bolagets aktie handlades till 61 kronor vid intervjutillfället och antalet aktier var 43,66 miljoner vilket ger börsvärdet 2 663 mkr. Under 2023 omsatte bolaget 4 143 mkr och redovisade ett rörelseresultat om 344 mkr vilket gav en rörelsemarginal om 8,3 procent. Resultatet efter skatt var 214 mkr och kassaflödet från den löpande verksamheten blev 277 mkr. En utdelning om 1,20 utbetalades till aktieägarna under våren 2024.

I Q1-rapporten redovisade en omsättning om 1 253 mkr vilket var en ökning med 18 procent jämfört med ett år tidigare. Den kraftiga tillväxten var sprungen ur ett större förvärv (OrbitOne) som gjordes under slutat av 2023. Justerat för förvärv och valutadifferenser minskade omsättningen med 6 procent. Rörelsemarginalen sjönk även till 6,4 procent.

Följande mål har kommunicerats från HANZA

Omsättningen ska uppgå till minst 6,5 miljarder SEK, med en rörelsemarginal om lägst 8 % för helåret 2025. Soliditeten ska uppgå till minst 30 %, och den räntebärande nettoskulden/justerad EBITDA ska uppgå till högst 2,5. Den årliga utdelningen ska motsvara 30 % av resultatet efter skatt, med beaktande av bolagets finansiella ställning.

 

Tre analyser av HANZA-aktien, årlig avkastning mellan 12-21 procent

Under live-analys av HANZA-aktien fick Adam Hansson från Lannebo Fonder, Niklas Larsson från Cliens Kapitalförvaltning och jag själv göra våra bedömningar av HANZAs framtida försäljningstillväxt, lönsamhet, utdelning och aktievärdering rent P/e-vis. Nedan är sammanfattningen av våra estimat. Observera att detta varken är någon officiell analys från någon av oss, än mindre en rekommendation. Syftet är att visa på hur vi själva tänker när vi analyserar bolag och aktier. I detta fall har vi gjort det skarpt och exemplifierat det med ett enskilt bolag.

*Lönsamhet mätt på vinst före skatt, alltså ej rörelsemarginal vilket är det mått som HANZA själv använder för att mäta/målsätta lönsamhet.

Uppmaning till dig som läsare/tittare är att göra din egen analys. Vad tror du om HANZA-aktien?

(Bara du kommer att vara ansvarig för utvecklingen för dina egna investeringar, därför är det avgörande att inte följa andras råd eller analyser utan att kritiskt gör sin egen).

Uppmaning till dig som läsare/tittare är att göra din egen analys. Vad tror du om HANZA-aktien? Bara du kommer att vara ansvarig för utvecklingen för dina egna investeringar, därför är det avgörande att inte följa andras råd eller analyser utan att kritiskt gör sin egen.

 Lycka till med dina investeringar – och hoppas att vi ses under Börs, Bärs och Bubbel till hösten!

 Günther Mårder

Föregående
Föregående

Är det vi som är klägget och samlas i Almedalen?

Nästa
Nästa

Tre småbolagsaktier med stor potentiell uppsida