Sandkorn som kan bli till guld

Vill du bli en vinnare på börsen? Det vill jag självklart också. För att bli det brukar det vara en framgångsrik strategi att koncentrera aktieägande till snabbväxande småbolag. Småbolagsindex har nämligen historiskt haft egenskapen av att utvecklingsmässigt vara en kopia av storbolagsindex - på steroider. Under starka börsperioder har småbolagsindex stigit mer än storbolagen och vid perioder med sur börs har de fallit mer. Över tid har småbolagen som grupp genererat en högre avkastning till sina aktieägare än sina större motsvarigheter. Baksidan är att spridningen i avkastningsutfall är högre i småbolagsportföljen. För att en enskild Svarte Petter i småbolagsportföljen inte ska sprida fullständigt mörker över totalavkastningen för en enskild investerare krävs en större riskspridning.

Men. Något har hänt det senaste året. I oktober 2022 vände börsen uppåt efter att ha surat rejält sedan årets inledning. Index för både de stora och små bolagens aktier hade fallit kring 30 procent. Därefter inträffade något intressant. Utvecklingen efter förra höstens vändning är nämligen tudelad. Storbolagsindex är ett år senare upp med 10-15 procent, beroende av vilka exakta dagar vi mäter utvecklingen mellan. Motsvarande utveckling för småbolagen är minus 15 procent. Detta är en märkeshändelse! Jag kan inte minnas en enda gång under mitt liv som aktiv investerare (sedan mitten av 90-talet) då utvecklingen gått så skilda håll just på grundval av bolagsstorlek.

I detta sammanhang ska vi också vara tydliga med vad som avses med småbolag. I Stockholmsbörsens index för småbolagsaktier ingår de 20 procent av bolagen med lägst börsvärde efter att hänsyn tagits till att aktien måste vara investeringsbar (ha tillräckligt hög aktieomsättning). Den totala summan blir 231 aktier i bolag såsom AAK, AcadeMedia, AFRY, Atrium Ljungberg, Autoliv, Avanza och Axfood för att bara nämna några som börjar på bokstaven A. Stockholmsbörsens tolkning av ordet småbolag skiljer sig säkert åt från många privatsparares uppfattning kring vad som är smått.

Om vi istället väljer index skapade av aktier på marknaderna Spotlight Stock Market, First North och NGM kan vi notera att utvecklingen senaste året varit än svagare med nedgångar i storleksordningen minus 20-25 procent. Skillnaden i avkastning jämfört med storbolagen växer alltså till 30-50 procent. Min tydliga uppfattning är att denna skillnad inte kommer att bestå.

Den som delar min uppfattning och vill ta en position utan att spekulera i om börsen kommer att gå upp eller ner framöver har ett spännande alternativ: Köp en bred portfölj av aktier som speglar utvecklingen för de små bolagen på marknaden i kombination med att du kortar ett storbolagsindex (blanka eller köp finansiella produkter som gå i motsatt riktning som indexutvecklingen för storbolagen). Att ta korta positioner har blivit dyrare med ränteuppgången men potentialen i positionen överväger enligt mig den högre kostnaden.

Jag tänker annorlunda. Min avsikt är nu att vaska fram guldkorn bland börsens mindre bolag för att finna enskilda aktier där marknaden orättvist vänt den ryggen. Jag lovar att det inte saknas potentiella kandidater. Närmare 800 bolag har ett börsvärde lägre än 2 miljarder och bland dem gör nästan var fjärde bolag vinst. Bland dessa aktier hoppas jag kunna finna flera nya innehav till min aktieportfölj med potentialen att dubblas inom 3 till 5 år. När jag sökt färdigt och urvalet genomfört  hoppas jag få återkomma i en krönika och berätta vilka det blev. Fortsättning följer...

Föregående
Föregående

Ett sällan skådat pengaregn

Nästa
Nästa

Dags för avgiftning